Kesäillan taikaa

1.7.2021

Ota kaikki irti kesästä! Puutarhapatio tai terassi on täydellinen paikka kokoontua illalliselle tai teekupposen äärelle ja nauttia kesäillan hämystä ja rauhasta. Istuta oleskelualueen ympärille kukkivia ja tuoksuvia kasveja.

Lyhtykärhöt ja tuoksuvat kärhölajikkeet ovat sirokasvuisia köynnöksiä, jotka mahtuvat pienellekin pihalle ja viihtyvät isoissa parvekeruukuissa. Kun täydennät kärhöryhmää vaikkapa yksirunkoisella syreenipuulla, nauhuksilla, leimukukilla ja syyssyrikällä, kutsut puutarhaan perhoset.

Illalla vahvasti tuoksuvissa kukissa käy hyönteisiä ja yöperhosia, joita et välttämättä kohtaa päivällä. Suurin osa (95 %) Suomen perhosista onkin yöperhosia, muun muassa yökkösiä, nunnia, kehrääjiä ja kiitäjiä. Kuten päivällä lentävät perhoset, myös yöperhoset suunnistavat kukkiin tuoksun perusteella. Lähelle kukkaa päästyään yöperhoset näkevät kukan vähässäkin valossa, lähes pimeässä.

Yöperhosille mieluisimpia ovat valkoiset tai vaaleasävyiset kukat. Ihminenkin näkee hämärässä parhaiten vaaleat kukat. Todellisia yöperhosmagneetteja ovat pihasyreeni ja syyssyrikkä. Perinteiset mummon perennat rohtosuopayrtti, harjaneilikka ja orvokkimaisesti tuoksuva illakko miellyttävät vaativintakin ihmisnenää. Samoin kuin vaniljaan vivahtava, yksivuotinen heliotrooppi.

Yöperhoset houkuttelevat puutarhaan lisää salaperäisiä liihottajia, kuten lepakoita ja yöllä laulavia lintuja. Kesäillan ja -yön mystinen tunnelma syntyy kiitäjäperhosen surinasta makeasti tuoksuvissa kukissa, mustarastaan laulusta ja siilin tuhinasta heinikossa.

Yöperhoskasveja:

Vuorenkilvet, Bergenia
Akankaalit, Ajuga
Neilikat, Dianthus
Iisoppi, Hyssopus
Nauhukset, Ligularia
Liljat, Lilium
Kuusamat, Lonicera
Käenkukat ja tervakot, Lychnis
Rantakukka, Lythrum
Mirrinminttu, Nepeta
Mäkimeirami, Origanum
Leimut, Phlox
Herukat, Ribes
Pajut, Salix
Salviat, Salvia
Kohokit, Silene
Syreenit, Syringa
Samettikukat, Tagetes
Ajuruohot, Thymus

Lyhtykärhöt

Clematis texensis

Kaunotarkolmikko ’Gravetye Beauty’, ’Happy Diana’ ja ’Princess Diana’ tuikkii lämpimien kesäiltojen lyhtyinä. Hohtavan punaisia, tulppaanimaisia kukkia puhkeaa heinäkuusta syyspakkasiin. Parimetriset, helppohoitoiset lyhtykärhöt sopivat vaikka aloittelevalle puutarhaharrastajalle.

Tarhalyhtykärhö ’Gravetye Beauty’

Tarhalyhtykärhö ’Happy Diana’

Tarhalyhtykärhö ’Princess Diana’

Tuoksuvat kärhöt

Ihanasti tuoksuvat kello- ja tiukukärhöt sekä valkoisena kukkapilvenä hohtavat mantsurian- ja lumikärhö kukkivat hyvin kauan, jopa useita kuukausia. Ne ovat helppohoitoisia, talvenkestäviä ja terveitä köynnöksiä. Voit istuttaa korkeimman, lumikärhön, vaikka seinustalle ja matalimman ’Hakureen’ kukkapenkin reunaan. Sirokasvuiset ’Arabella’ ja mantsuriankärhö saavat peittää maan ja kiipeillä pensaiden ja puiden oksille. Kärhöt voi ohjata myös obeliskiin tai pilariin.

Tiukukärhö ’Arabella’

Clematis x diversifolia

Suuret violetinsiniset kukat heinä–elokuun vaihteesta syksyyn. Korkeus 1,5–2 m. Vyöhykkeet I–V.

Tarhakellokärhö ’Hakuree’

Clematis Integrifolia-Ryhmä

Jasmiinille tuoksuvia, laventelinsävyisiä kukkia kesä–heinäkuusta syksyyn. Korkeus alle 1 m. Vyöhykkeet I–V.

Mantsuriankärhö

Clematis mandschurica

Runsaskukkainen ja hyvin talvenkestävä. Vahvasti tuoksuvat kukat heinä–elokuussa. Korkeus 2 m. Vyöhykkeet I–VI.

Lumikärhö

Clematis ’Paul Farges’

Kukkiessaan heinä–syyskuussa kuin kesälumi, siksi tunnetaan myös nimellä Summer Snow. Korkeus noin 3–6 m. Vyöhykkeet I–IV (V).