Kärhöt – puutarhan viehkot kaunottaret

20.4.2015

Kärhöjä eli Clematis-köynnöksiä voi istuttaa lähes minne tahansa, kunhan unohdat karuimmat ja varjoisimmat kolkat. Kärhöt ovat myös helppoja hoitaa, kun ne saavat kasvupaikallaan hieman varjoa ja paljon multaa. Leikkauskin onnistuu ensikertalaiselta.

Huippukukintaa haluava istuttaa kärhönsä lämpimälle itä- tai länsiseinustalle tai tilavaan parvekeruukkuun. Istuta taimien eteen matalia pensaita tai kukkivia perennoja, niin juuristo pysyy viileänä, kärhö saa riittävästi vettä helteelläkin ja jaksaa kukkia kauan.

Ihanteellinen kasvualusta on runsasmultainen, kalkittu ja vettä pidättävä mutta huokoinen, sillä yksikään kärhö ei pidä seisovasta vedestä. Herkästi kuivuvalle seinustalle istutettaessa multakerroksen tulee olla 60 senttiä syvä, jotta vaativinkin loistokärhö saa kylliksi vettä ja ravinteita. Avomaalla kärhöille riittää 40 sentin kasvualusta.

Istuta näin

Istutusleikkaus vahvistaa

Kärhöt myydään yleensä hyvin juurtuneita astiataimina, joten niitä ei ole pakko leikata istutettaessa. Leikkaus tekee kuitenkin kärhön juuristosta vahvemman, kun se ei käytä kaikkia voimiaan kukkimiseen ensimmäisenä kesänä. Voit lyhentää versot 30 sentin korkeudelta maan pinnasta tai 2–3 silmuparin yläpuolelta.

Helpot hoitoleikkaukset

Istutusta seuraavina kesinä kärhöt kasvattavat runsaasti lehdistöä ja kukkia kehittyy vuosi vuodelta enemmän. Suojaa kylmänarat suurikukkaiset loistokärhöt syksyisin, jotta niiden kukkasilmut selviävät pakkasista. Yleensä osa versoista paleltuu suojasta huolimatta ja kestävienkin kärhöjen kasvusto vanhenee. Kärhöt jaetaan leikkaustavan mukaan kolmeen ryhmään.

Ryhmän 1 kärhöä ei tarvitse leikata vuosittain.

Voit nuorentaa vanhan kasvuston leikkaamalla versot alas kukinnan jälkeen. Ryhmään kuuluvat pienikukkaiset, kevätkesällä kukkivat lajit, kuten alppi-, kruunu-, korean- ja siperiankärhö sekä tarha-alppikärhöt.

Ryhmän 2 kärhö leikataan keväällä terveen, pullean silmun yläpuolelta 50–100 sentin korkeudelta.

Ryhmään luetaan aikaisin kesällä, talvehtineilla kukkasilmuilla kukkivat isokukkaiset loistokärhöt, kuten ’Madame Le Coultre’, ’Marie Boisselot’, ’Multiblue’, ’Nelly Moser’, ’The President’, ’Valge Daam’. Jos versot ovat paleltuneet, voit leikata ne elävään osaan saakka tai maata myöten. Menetät vain aikaisimman kukinnan siltä vuodelta.

Ryhmän 3 kärhö leikataan keväällä 0–20 sentin korkeudelta.

Näillä kukat puhkeavat keski–loppukesällä samana kesänä kehittyviin versoihin. Ryhmään kuuluvat pienikukkaiset kello- ja tiukukärhöt, lyhtykärhöt, mantsuriankärhö ja lumikärhö. Viinikärhöt ja myöhäiset isokukkaiset loistokärhöt, kuten ’Blue Angel’, ’Comtesse de Bouchaud’, ’Hagley Hybrid’, ’Jackmanii’, ’Kardynal Wyszynski’, ’Ville de Lyon’.

Teksti: Ella Räty