Hunajamarja – helppohoitoinen herkkumarja

16.4.2023

Hunajamarja (Lonicera caerulea var. kamtschatica) on erittäin terveellinen, hyvänmakuinen ja helppohoitoinen marjapensas. Makeat ja mehukkaan herkulliset marjat alkavat kypsyä jo kesäkuulla ennen mansikkaa. Ja mikä parasta, Hunajamarjan varhainen kukinta keväällä sietää jopa -8 asteen pakkasen, joten se on erittäin satovarma kasvi meidän vaihtelevissa olosuhteissamme.

”Kesän odotetut, ensimmäiset marjat – satokausi alkaa ennen mansikkaa!”

Monikäyttöinen vitamiinipommi

Hunajamarjaa kutsutaan ikuisen nuoruuden marjaksi ja siinä onkin moninkertainen määrä vitamiineja sekä antioksidantteja esimerkiksi mustikkaan verrattuna. Tätä vitamiinipommia on viljelty kaupallisesti jo vuosikausia mm. Venäjällä ja Kanadassa.

Hunajamarja, marjasinikuusama, haskap – rakkaalla lapsella on monta nimeä! Hunajamarjan maku on aivan omanlaisensa. Se on sekoitus mustikkaa, kirsikkaa ja vadelmaa ripauksella mustaherukan kirpeyttä. Hauskan pitkulaiset marjat sopivat sellaisenaan syötäviksi, leivontaan, jälkiruokiin, hilloihin ja mehuihin sekä pakastukseen. Ohutkuoriset marjat suorastaan sulavat suussa!

Terve ja helppohoitoinen pensas

Hunajamarjan viljely on helppoa. Pensaat ovat vaatimattomia kasvupaikan suhteen ja kasvavat luonnostaan kauniin mallisiksi pensaiksi. Hunajamarja on todellinen monikäyttökasvi; sitä voi käyttää niin hyöty- kuin koristekasvinakin esimerkiksi rajaamaan pihan eri tiloja toisistaan. Jos haluat helppohoitoisen tiheäkasvuisen pensasaidan, on puolitoistametriseksi kasvava ja nopeakasvuinen hunajamarja ratkaisu. Hunajamarjapensaan leikkaustarve on vähäinen ja lisäksi se antaa suojaa varhaisesta keväästä syksyyn.

Koska hunajamarja on hyvin talvenkestävä ja sato kypsyy aikaisin, voidaan sitä käyttää myös hyvin pohjoisemmassa Suomessa, ainakin Oulun korkeudelle saakka. Runsassatoinen hunajamarja hyötyy ristipölytyksestä, joten niitä kannattaakin istuttaa useampaa eri lajiketta. Näin satoa voi saada jopa 5–10 l/pensas!

Hilma

Kauniin tiivis kasvutapa. Tummansiniset, suuret, pitkulaiset, mutta keskeltä pulleat, vahapeitteiset marjat.

Onni

Voimakaskasvuinen pensas, jossa suuret, maukkaat ja vahapeitteiset marjat.

Lempi

Reheväkasvuinen, erittäin satoisa lajike. Marjat jopa yli 4cm pitkiä, meheviä.

’Aurora’

Kapeakasvuinen. Maukkaat suuret marjat joissa hieman hapokkuutta. Hyvä pölyttäjälajike.

’Honeybee’

Sylinterin muotoiset, makeanhappamat ja mehukkaat marjat, jotka eivät varise pensaasta kypsyttyään.

’Blue Banana’

Satoisa kanadalainen lajike. Banaaninmuotoiset, mehukkaat ja makeat marjat.

’Boreal Beast’

Satoisa kanadalainen lajike. Marjat ovat suuret, makeanhappamat ja mehukkaat.

’Zojka’

Marjat ovat tummansinisiä, erikoisen pitkulaisia ja vahapeitteisiä. Maku on raikas ja miedon hunajainen.

’Vostorg’ Ilo

Suuret, pitkänomaiset ja maultaan makeat marjat ovat pituudeltaan jopa 4-5 cm pitkiä.


Valmista herkkuja hunajamarjoista: tutustu hunajamarjaohjeisiin