Herkkuluumut

15.6.2012

Kaikkien luumujen kanta-äiti

Herkkuluumua käytetään paitsi hedelmäpuuksi myös koristekasviksi sen näyttävän ja erittäin aikaisen kukinnan vuoksi. Puu on lisäksi vaatimaton maaperän suhteen ja sietää hyvin kuivuutta ja pakkasta. Kokemustemme mukaan herkkuluumut ovat menestyneet hyvin mm. Keski-Suomessa jo kymmeniä vuosia ja antaneet vuosittain runsaita satoja.

Herkkuluumu eli myrobalaani (Prunus cerasifera) on yksi luumusuvun lajeista, eräänlainen kanta-äiti. Herkkuluumu kukkii valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin ennen lehtien puhkeamista tai heti sen jälkeen toukokuussa. Luumumaiset kuulakkaat hedelmät ovat makeita ja mehukkaita. Hedelmiä on hyödynnetty jo vuosituhansia. Niitä on käytetty ruuanlaitossa ja leivonnassa hilloina, hyytelöinä, mehuina ja jopa viinoina (slivovits=luumuviina).

Hedelmien terveysvaikutukset tunnetaan jo vuosituhansien takaa. Terveysvaikutuksien tunnetuin hyödyntäjä on Bachin kukkaterapia jonka on kehittänyt englantilainen lääkäri Edward Bach. Kukkaterapiassa käytetään kukkien parantavaa energiaa. Kukkauutteilla hoidetaan mielen negatiivisia tunnetiloja. Herkkuluumun myönteisiä vaikutuksia ovat mm yhteys henkisen voiman lähteeseen, tasapainon ja rohkeuden saavuttaminen. Samoin pystyy kestämään ankaria henkisiä ja fyysisiä olosuhteita ”sielun vahingoittumatta”.

Punainen Paroni

Punainen Paroni (’Matjyun’) on syntynyt erityisesti arktisten lajikkeiden tutkimukseen ja jalostukseen erikoistuneessa Barnaun Puutarhantutkimusinstituutissa lähellä Novosibirskiä. Puutarhamestari Mihail Nikolajevits Matyinin työn tuloksena. Instituutin mukaan lajike menestyy jopa -35°C pakkasissa!

Voit istuttaa Punaisen Paronin joko varsinaiseen hyötytarhaasi, tai mikäpä estää sinua tekemästä herkkuluumuista omaa puukujannettakin hyöty- ja koristetarhasi välimaastoon. Voimme vain onnitella sinua siitä onnentunteesta, jonka kujanteellasi aistit jo varhain keväällä niiden kukinnan aikaan – samoin alkusyksyisin purppuranpunaisten hedelmien täyttäessä oksiston.

Pietarin Lahja

Pietarin Lahja (’Podarok st Petersburg’) on hieno uutuus luumumarkkinoille. Lajikkeen kehitystyössä on ollut mukana mm. Pavlovskin tutkimusasema Pietarin lähellä. Se on otettu lajikekokeisiin venäjällä 1995 ja rekisteröity lajikkeeksi 1999.

Pietarin Lahja kukkii keväällä valkoisena kukkapilvenä, joka huumaa Sinut varmasti joka kevät. Kullankeltaiset hedelmät ovat lähes pyöreät, erittäin makeat ja runsaan luumuaromiset. Lajike on erittäin satoisa ja tietojemme mukaan satoa on saatu jopa 60 kiloa yhdestä puusta.

’Inese’

Oranssinkeltainen keskikokoinen hedelmä kypsyy syyskuun puolivälissä. Sen maku on miellyttävän makeanimelä. Pienikokoinen puu tulee nopeasti satoikään ja on hyvin satoisa. Tämä latvialainen uutuuslajike on talvenkestävä ainakin vyöhykkeillä I-III. Pölyttäjälajikkeina toimivat mm. Punainen Paroni ja Pietarin Lahja.

Herkkuluumut:

  • Korkeus: 2-4 m
  • Valovaatimus: Aurinkoinen kasvupaikka
  • Kukinta-aika: Huhti-toukokuu
  • Satoaika: Elokuussa ennen muita luumulajikkeita

Tiesitkö?

Herkkuluumun terveysvaikutuksista mainitaan mm. lasten kasvun edistyminen ja maksan, sukurauhasten ja sikiön aineenvaihdunnan stimulointi. Tehostaa ruuansulatusta, tuottaa hyvää oloa ja virkistää. Herkkuluumusta on myös valmistettu kukkatippoja koirille. Tipat auttavat ”äärimmäiseen kauhuun, paniikkiin, stressiin ja erilaisiin jännitystiloihin eläimillä”.

Vinkki:

Istuta Pietarin Lahja ja Punainen Paroni pihasi todellisiksi kaunottariksi. Niistä on iloa silmälle ja terveydellesi. Pietarin Lahjassa on runsaammin sokereita kun taas Punaisessa Paronissa on vastaavasti pektiiniä enemmän.