Hedelmäpuut – Puutarhan monikäyttöisimmät puut

29.4.2014

Miksi suotta piilottaa upeasti kukkivia hedelmäpuita erilliseen hyötykasvitarhaan – istutetaan ne pihan paraatipaikalle koristekasvien seuraan. Ympäri vuoden koristeelliset kirsikat, luumut, päärynät ja omenapuut mahtuvat pienikokoisina ahtaillekin tonteille. Pilariomenapuu kasvaa jopa ruukussa!

Iloa joka aistille

Hedelmäpuut hellivät kaikkia aisteja: keväällä makeasti tuoksuvissa kukissa surisevat kimalaiset. Kesällä tuuli havisee lehdistössä, joka leimahtaa syksyllä punaisen ja keltaisen sävyissä ilakoivaan ruskaan. Kirkkaimmalla ruska-asulla koreilevat yleensä kirsikat ja luumut. Syyskesällä oksilla notkuvat kypsät hedelmät, joiden tuoksukin nostattaa veden kielelle.

Näin onnistut

Hedelmiä ei kehity ilman onnistuneesti pölyttyneitä kukkia. Aurinkoinen mutta tuulensuojainen paikka takaa varmimmin runsaan kukinnan ja sadon. Istuta kutakin hedelmäpuulajia vähintään kahta eri lajiketta, jolloin ne pölyttävät toisensa. Ristiin pölyttyneet puut tuottavat selvästi enemmän ja parempilaatuista satoa kuin yksinäiset puut.

Hedelmäpuut pitävät kasvupaikasta, missä niiden juuristo ei seiso pitkiä aikoja vedessä. Istuta taimet ainakin 30 senttiä korkeaan kohopenkkiin. Varaa puulle rikkakasvitonta, peruslannoitettua ja -kalkittua multaa vähintään 60 senttiä syvä ja metrin leveä kerros.

Hoito helpoksi

Kirsikoita ja luumuja ei tarvitse juurikaan leikata. Vain vioittuneet oksat poistetaan ja tarpeen mukaan latvuksesta harvennetaan liian tiheässä kasvavia oksia.

Omena- ja päärynäpuiden leikkaus on yksinkertaisinta, kun niitä kasvatetaan samaan tapaan kuin koristepuita. Puiden annetaan varttua vapaasti, mutta tiheitä latvoja harvennetaan varhain keväällä. Voimakkaasti ylöspäin kasvavia oksia taivutetaan, jotta kasvuvauhti tasaantuu. Taivutuksen ansiosta puu alkaa tuottaa hedelmiä nuorempana.

Kasvinsuojeluun kuluu vähän aikaa, kun suosit taudinkestäviä lajikkeita. Puutarhurisi valitsemia taudinkestäviä omenia ei tarvitse ruiskuttaa ruventorjunta-aineilla, minkä vuoksi ”siloposkiset” omenalajikkeet kelpaavat jopa luonnonmukaiseen viljelyyn.

Vinkki:

Hedelmäpuun juuristo voi hyvin, kun istutat puut n. 30 cm korkeaan kokopenkkiin.

Teksti: Ella Räty / 2014