Kukkivat ja hedelmäiset istutusten katseenvangitsijat

27.6.2021

Etsitkö jotain kaunista, kukkivaa ja satoa tuottavaa kasvia pihallesi? Kenties tila istutuksille on puutarhassasi rajallinen tai esimerkiksi oleskelualue vaatii rajausta. Viherrinki-kauppias Matti Jaakkolalla on tarjolla hedelmällinen ratkaisu pulmaan, nimittäin omenapuiden erikoismuodot.

Matin vinkeillä voi jokainen kotipuutarhuri luoda ihanan hedelmäkeitaan pihalle kuin pihalle, pation laidalle tai ruukkupuutarhaan. Omenapuiden alkukesän kukinta hurmaa vuodesta toiseen kasvattajansa ja loppukesällä voi satoa nauttia vaikkapa suoraan terassin laidalta. Omenapuiden erikoismuodot, säleikkö- ja pilariomenapuut, sopivat mainiosti pienempiin tiloihin ja näyttäviksi katseenvangitsijoiksi suuremmillekin pihoille.

Omenainen pergola

Säleikköomenapuita voi kasvattaa muuallakin kuin seinän vierustalla. Säleikköomenapuusta voi kasvattaa upean koristeen tai tilanjakajan myös terassin laidalle tai pergolaan. Useamman puun ryhmästä voi kasvattaa puutarhaan näyttävän katetun käytävän tai omenamajan. Matti Jaakkola on itse kasvattanut säleikköomenapuun aluksi pation laidalle näkösuojaksi. Säleikköomenapuun kasvettua riittävän korkeaksi, hän on taivuttanut oksat katoksi ja avoin patio on muuttunut kauniiksi omenapergolaksi. Matin mukaan omenapergolan kasvattaminen on ollut todella mielenkiintoista ja palkitsevaa puuhaa sekä yllättävän helppoa!

Siloposki-säleikköomenat

Viherringin valikoimista löydät valmiiksi bambusäleikköihin kasvatettuja Siloposki-säleikköomenapuita. Ruvenkestävien lajikkeiden ansiosta saat virheettömän terveitä omenoita ilman torjunta-aineita. Hillittykasvuinen B9-perusrunko takaa, että puista tulee vain pari metriä korkeita ja satoa tulee varhain. Säleikköpuun kasvatus on nyt helpompaa kuin koskaan!

Siloposken Aikainen on erittäin aikainen ja makeanhappoinen kesälajike.

Siloposken Hunajainen on hyvin makea ja hunaja-arominen kesäomena.

Istutusryhmien kukkiva veistos

Pilariomenapuu sopii parhaiten istutettavaksi erilaisiin kasviryhmiin, yksittäispuuksi tai muutaman puun ryhmäksi. Pilariomenapuuta voi kasvattaa myös patiolla tai terassilla isossa ruukussa. Kuten säleikköomenapuut, ovat pilariomenatkin yllättävän monikäyttöisiä. Ryhdikkäistä pilariomenapuista voi kasvattaa näyttävät koristepuut pihan sisääntuloon ja portin pieleen. Innokas kotipuutarhuri voi kasvattaa pilariomenoista vaikka kukkivan kaariportin tai hedelmäisen kujanteen puutarhaan. Nämä pieneenkin tilaan hyvin mahtuvat omenapuiden erikoismuodot ovat luonnolliselta kasvutavaltaan kuin veistoksia. Pilariomenapuiden keväinen kukkaloisto ja syksyllä kypsyvät herkulliset omenat tekevät niistä puutarhasi todellisia katseenvangitsijoita!

Viherringin pilariomenapuiden uudet lajikkeet

Viherringin valikoimista löydät valmiiksi bambusäleikköihin kasvatettuja Siloposki-säleikköomenapuita. Ruvenkestävien lajikkeiden ansiosta saat virheettömän terveitä omenoita ilman torjunta-aineita. Hillittykasvuinen B9-perusrunko takaa, että puista tulee vain pari metriä korkeita ja satoa tulee varhain. Säleikköpuun kasvatus on nyt helpompaa kuin koskaan!

Pilariomena
Pilariomena ’Baiba’

Baiba-lajike kypsyy alkusyksystä. Omenat ovat keskikokoisia ja punaraitaisia. Hedelmä on maultaan mehukas ja makean happoinen. Omenat säilyvät jopa 2 kuukautta.

Pilariomena ’Elina’

Runsassatoinen, vaaleanpunakukkainen kesälajike. Hedelmät ovat pieniä, noin 20 g, punaisia, makeita, aromaattisia.

Pilariomena ’Uldis’

Runsas- ja aikaissatoinen kesälajike. Hedelmät ovat suuria, punajuovaisia, makean happoisia ja mehukkaita.

Omenapuiden erikoismuotojen kasvatus

Säleikköpuun ja pilariomenapuun kukkien pölytys ja sato varmistetaan istuttamalla lähistölle toinen omenapuu. Jos naapurustossa on omenapuita, riittävät nekin usein pölytyksen onnistumiseen. Helteillä on syytä huolehtia riittävästä kastelusta, sillä hillittykasvuisten puiden juuristo on pieni ja siksi herkkä kuivumaan. Satoikäistä puuta lannoitetaan säännöllisesti. Keväällä annetaan typpipitoista marja- ja hedelmäkasveille tarkoitettua lannoitetta. Elokuun alkupuolella levitetään puun juuristoalueelle syyslannoitetta. Syyslannoite edistää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja parantaa talvenkestävyyttä. Muistathan suojata omenapuun rungon ja alhaalla olevan oksiston jyrsijöiltä talven ajaksi! Hedelmäpuiden kuori maistuu jyrsijöille, joten puu ja runko kannattaa suojata verkoilla myöhään syksyllä.

Omenapuu voi olla paljon muutakin kuin perinteinen punakaneli pihan perällä – kokeile siis rohkeasti näitä puutarhan pieniä taideteoksia. Viherrinki-myymälästä saat parhaat kotimaiset taimet sekä ohjeet, joilla onnistut!

Ystävällisin terveisin,

Matti Jaakkola
risukauppias
Puutarhakeskus Jaakkola