Taimitestaajan kuulumisia: Kati Kainulainen, osa 3

12.7.2023

Blogi: Lasituvan Miniatyyrit

Tässä postauksessa kerron taas pitkästä aikaa kuulumisia meidän puutarhasta. Näin heinäkuussa puutarha on rehevimmillään ja tässä pikku hiljaa odotellaan jo satoa kasvihuoneestakin. Pääsin Viherringin Taimitestaajaksi alkukesästä. Taimitestaajana sain puutarhaamme istutettavaksi pilariomenapuun, pilaripäärynäpuun, tarhakellokärhön, puistoatsalean sekä punakoivun. Kerron näiden kasvien kasvusta meidän puutarhassa tässä vuoden 2023 aikana.

Terassillamme kasvoi heinäkuun alussa ruukussa kukkien lisäksi pienen pieniä hämähäkin poikasia. Näiden pienten touhuja oli mukava katsella. Ja pieniähän nämä olivat eli noin yhden millimetrin kokoisia. Pienokaiset tuntuivat harjoittelevan verkolla liikkumista ja välillä tipahtelivat ja nousivat seittiä pitkin uudelleen ylös. Olen tainnut näköjään tottua näiden maaseudulla vietettyjen vuosien aikana hämähäkkeihin, koska nämä olivat mielestäni söpöjä.

Meidän puutarhaan olen hankkinut vuosien aikana perennoja eli monivuotisia kukkia esimerkiksi kasvikirppareilta sekä saanut kukkien juurakoita sukulaisten ja tuttavien puutarhoista. Tämä violetti vanhan ajan perenna on nimeltään Ukonkello ja on todella vahvakasvuinen.

Pilaripäärynäpuu ”Decora” kasvaa oikein hyvin. Hedelmäpuut kannattaa istuttaa aina aurinkoiseen paikkaan. Puu kukki muutamalla valkealla kukalla istuttamisen jälkeen ja luulisin puun kasvun ja ulkomuodon suhteen, että tämä on tyytyväinen kasvupaikkaansa. 

Sain Viherringin Taimitestaajana testiin myös tämä kauniin ja herkän oloisen tarhakellokärhön, jonka lajike on ’Hanajima’. Tämä alkoi kukkimaan vasta vähän reilu viikko sitten ja kukkii kuulemma myöhäiseen syksyyn saakka. Kukka on kaunis kellomainen ja vaaleanpunainen. Toivottavasti tämä leviäisi rutkasti, on mielestäni sen verran kaunis. ♥

Kivipenkki odottaa istujaansa puutarhan metsänurkkauksessa.

Puistoatsalea ’Oxydol’ kukki kesäkuussa kauniisti ja kukat olivat suuret ja valkeat. Nyt kukat ovat jo kuihtuneet ja pensas kasvaa kauniin rehevänä. Kurkkaa halutessasi edelliseen Taimitestaaja osa 2 -postaukseeni, jossa näet tämän pensaan komeassa kukassaan. Puistoatsalea kasvaa mielellään happamassa ja kuohkeassa maassa.

Pilariomenapuu ’Triumf’ kasvaa aurinkoisella paikallaan. Lähellä runkoa kasvoi pari pienen pientä omenan alkua. Alut tipahtivat pois muutama päivä sen jälkeen kun ne huomasin eli ei vielä tänä kesänä päästä nauttimaan tämän puun sadosta mutta jospa ensi kesänä sitten.

Tällainen pieni sammakko löytyi hyppelemästä, söpöliini tämäkin. Alakuvassa erikoinen punertavalehtinen Punakoivu ”Hekla”. Istutin punakoivun puolivarjoiseen paikkaan kivimuurin viereen. Puu on kasvanut hyvin ja uusia lehdenalkuja on paljon. Punakoivun voi kasvattaa halutessaan myös yksirunkoisena. Tällaisia tunnelmia tällä kertaa, ihanaa heinäkuuta sinulle ja palaillaan taas pian!

t: Kati

Teksti ja kuvat: Kati Kainulainen